Βρείτε τον ιδανικό ρυθμό: Πόση ώρα γυμναστικής χρειάζεται καθημερινά και πόσες φορές την εβδομάδα;

Η συχνότητα και η διάρκεια της γυμναστικής που χρειάζεται κανείς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυσικής κατάστασης και των στόχων της γυμναστικής που θέτει ο καθένας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές κατευθυντήριες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα για ενήλικες ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης. Επίσης, συστήνεται ενδυνάμωση μυών δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

  1. Προσαρμογή στους στόχους και στην φυσική κατάσταση: Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη διάρκεια και τη συχνότητα της γυμναστικής σας στους προσωπικούς σας στόχους και την τρέχουσα φυσική κατάστασή σας. Για παράδειγμα, κάποιος που επιδιώκει την αύξηση της αντοχής του μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο γυμναστικής από κάποιον που επιδιώκει απλώς την υποστήριξη της γενικής υγείας του.
  2. Ποικιλία: Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε διάφορα είδη άσκησης στο πρόγραμμά σας, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης, της ενδυνάμωσης μυών και της ευλυγισίας, για να ενισχύσετε όλες τις πτυχές της φυσικής σας κατάστασης.
  3. Ακολουθία: Μοιράστε τον χρόνο γυμναστικής σας σωστά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δίνοντας στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για ανάρρωση και μυϊκή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση. Πολύ σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας το οποίο πάντα μας δίνει την σωστή απάντηση που χρειαζόμαστε. Αν το σώμα νοιώθει κούραση και εξάντληση θα πρέπει να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να επανέλθει και να δυναμώσει.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σωστή η λάθος απάντηση για το πόση ώρα γυμναστική χρειάζεται κανείς καθημερινά ή πόσες φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις κατευθυντήριες αρχές και να προσαρμόζετε την άσκηση στις ατομικές σας ανάγκες και στόχους χωρίς να χάνετε το ζητούμενο το οποίο είναι να βάλετε την κίνηση στη καθιστική ζωή με όποιον τρόπο σας βολεύει και σας ευχαριστεί.