Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι καθημερινά;

Το ποσοστό πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους μας και τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Η πρωτεΐνη αποτελεί έναν απαραίτητο θρεπτικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη και συντήρηση
των μυών, την ανοσία, και την αναπαραγωγή των κυττάρων και πολλών άλλων λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Για τον μέσο ενήλικα που δεν εκτελεί αθλητικές δραστηριότητες, η συνιστώμενη δόση πρωτεΐνης είναι λιγότερο αυστηρή, κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 0,8-1,2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ωστόσο, νέες  έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός πρέπει να είναι υψηλότερος και να κυμαίνεται τουλάχιστον στο 1,0 g / kg.

Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτό μπορεί να το πετύχει με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φασόλια, φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια, τα καρύδια και τα σπόρια.

Η απαραίτητη κατανάλωση πρωτεΐνης γίνεται ανάλογα με τους προσωπικούς στόχους και την φυσική κατάσταση. Πάμε να δούμε τις πιο συχνές κατηγορίες ανθρώπων και τα ποσοστά συνιστώμενης πρόσληψης πρωτεΐνης.

Αθλητές
Για τους αθλητές και τους ανθρώπους που ασκούνται σε μεγάλο βαθμό, η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης για αυτήν την ομάδα ανθρώπων κυμαίνεται γύρω στο 1,2-2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο της δραστηριότητας και τους προσωπικούς στόχους.

Αύξηση της μυϊκής μάζας
Ο στόχος σας στην κατανάλωση πρωτεΐνης πρέπει να είναι στο εύρος των 1,6 έως 2,4 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους, εφόσον έχετε υγιές βάρος. Αυτή η ποσότητα πρωτεΐνης είναι σημαντική για την υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια προπόνησης και ανάρρωσης.

Απώλεια λίπους
Εάν διατηρείτε υγιές βάρος, είστε ενεργοί και έχετε στόχο τη μείωση του σωματικού λίπους, προτεραιότητα σας πρέπει να είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης στο εύρος των 1,6 έως 2,4 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους.

Διατήρηση του βάρους
Για τη διατήρηση του βάρους, συνιστάται κατανάλωση πρωτεΐνης στο εύρος των 1,4 έως 2,0 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή η ποσότητα πρωτεΐνης είναι κατάλληλη για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιείς ενήλικες.

Αν ακολουθείτε έναν vegan τρόπο ζωής ή αν η πλειονότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνετε προέρχεται από φυτικές πηγές, τότε ίσως χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη επειδή οι φυτικές πηγές συνήθως περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη από τις ζωικές πηγές. Επίσης έχουν διαφορετικό προφίλ αμινοξέων, που επηρεάζει την απορρόφηση τους από το σώμα.

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν οι τροφές. Σίγουρα η πρωτεΐνη είναι από τα βασικότερα και αποτελεί έναν ουσιώδη παράγοντα για την καλή υγεία και την επίτευξη των στόχων μας, ανεξάρτητα από το είδος τους. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης και να την συμπεριλάβουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή.