,

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Pilates Reformer

Το γνωστό σε όλους μας Pilates, είναι μια ήπια μορφή, μη αναερόβιας άσκησης, η οποία βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, εξισορροπεί τους μυς και διδάσκει να κινείστε με ευκολία και χάρη. Στόχος αυτής της μορφής άσκησης, είναι να δυναμώσει και να τονώσει τους μυς του σώματος, να βελτιώσει τη στάση του, να χαρίσει ευλυγισία και ισορροπία και να συντονίσει μυαλό και σώμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Joseph H. Pilates – από τον οποίο πήρε και το όνομα του η άσκηση – ονόμασε τη μέθοδό του «Τέχνη του Ελέγχου».

Τι είναι όμως ο αναμορφωτής Pilates ή Reformer στα αγγλικά; Πρόκειται για το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιημένο μηχάνημα του Pilates. Είναι ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που έχει την μορφή κρεβατιού, πάνω στο οποίο μπορείτε να εκτελείτε ασκήσεις για όλο το σώμα ανάλογα με την θέση που παίρνει το σώμα επάνω στο όργανο με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προπονητή. Το Pilates Reformer είναι η μέθοδος που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών.

Πως λειτουργεί;

Πρόκειται για μια επίπεδη πλατφόρμα, η οποία κυλά πάνω σε τροχούς, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η μεταφορά επισυνάπτεται μεταξύ δύο άκρων και ένα σύνολο ελατηρίων. Τα ελατήρια παρέχουν επιλογές με διαφορετικά επίπεδα αντίστασης. Η πλατφόρμα αποτελείται από μπλοκ πάνω στους ώμους που κρατούν το σώμα του αθλούμενου σταθερό, έτσι ώστε να κινείται με ασφάλεια. Στη μια άκρη της πλατφόρμας υπάρχει μια ρυθμιζόμενη μπάρα, η οποία ονομάζεται footbar. H footbar μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πόδια ή τα χέρια κατά τη μετακίνηση του αθλούμενου. Τέλος, στην άκρη της πλατφόρμας υπάρχουν ιμάντες με λαβές, οι οποίοι μπορούν να τραβηχτούν με τα χέρια ή τα πόδια σε συνδυασμό με το σωματικό βάρος και την αντίσταση των ελατηρίων.

Σε τι μας ωφελεί;

Γυμνάζει όλο το σώμα

Σε αντίθεση με άλλα είδη γυμναστικής που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, το pilates reformer γυμνάζει εξίσου όλο το σώμα. Πόδια, χέρια, πλάτη, κοιλιά, όλα τα σημεία του σώματος συμμετέχουν στις ασκήσεις! Θα το καταλάβεις για τα καλά την επόμενη μέρα της άθλησης!

Είναι η ιδανική μέθοδος για σωστή στάση σώματος και ευθυγράμμιση

Ενδείκνυται ως η ιδανική μέθοδος γυμναστικής για όσους θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα στη βελτίωση της στάσης σώματος τους. Η εκγύμναση του κορμού κατά το μάθημα στο κρεβάτι pilates δε βοηθά μόνο στο να σχηματίσεις τους τέλειους κοιλιακούς, αλλά και στο να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου, που τείνει να επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή που κάνουμε.

 Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη

Τα ελατήρια της κατασκευής προσφέρουν συνεχώς αντίσταση καθώς εκτελείς τις κινήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η  ευελιξία, ενώ παράλληλα να αυξάνεται και η δύναμη. Τα ελατήρια αυτά μπορεί να προσαρμοστούν στις ανάγκες σου, δηλαδή υπάρχουν διαβαθμίσεις, από πιο χαλαρά ως πιο σκληρά. Έτσι, μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο με την πάροδο του καιρού και να θέτεις νέους, πιο υψηλούς στόχους.

Προσφέρει μια εναλλακτική μέθοδο προπόνησης η οποία συνδυάζει την άσκηση με την χαλάρωση.
Για να ολοκληρωθούν σωστά οι κινήσεις στο Pilates Reformer, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος απόλυτα στην αναπνοή σου. Έτσι, μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και έξω από την αίθουσα. Είναι γνωστό ότι οι σωστές αναπνοές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αγχωτικές καταστάσεις και να χαλαρώσουμε, αδειάζοντας το μυαλό μας.