Γιατί προπόνηση με βάρη;

Η προπόνηση με βάρη ή γυμναστική με αντίσταση, αποτελεί μία ιδιαίτερα επωφελήδραστηριότητα για τη φυσική μας κατάσταση, την ευεξία, τη λειτουργική ικανότητα, την αθλητική απόδοση και γενικότερα την υγεία μας.
Πως επωμιζόμαστε τα οφέλη από την άσκηση με βάρη και γιατί πρέπει να τη προσθέσουμε στην προπόνηση μας, απαντάται αναλυτικά παρακάτω και σας λύνει κάθε απορία.

Αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα.
Η άρση βάρους ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης και της αυξητικής ορμόνης. Όταν σηκώνουμε βάρη, το σώμα μας απελευθερώνει αυτές τις ορμόνες, οι οποίες στέλνουν σήματα στα μυϊκά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, ώστε να είναι σε θέση να σηκώσουν το πρόσθετο βάρος και να καταβάλουν την αναγκαία έξτρα δύναμη. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, επιτυγχάνεται η διόγκωση και η ενδυνάμωση των μυών μας.

Αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που «καίμε».
Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από κάθε προπόνηση δύναμης, οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να «επισκευάζουν» τις μυϊκές ίνες που καταστράφηκαν, καταναλώνοντας έτσι εξτρά θερμίδες. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που έκαναν ασκήσεις χρησιμοποιώντας βάρη αύξησαν το μεταβολισμό τους και έκαψαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων σε λίπος, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν σήκωναν βάρη.

Προσφέρει καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Το κοιλιακό λίπος (επίσης γνωστό ως σπλαχνικό λίπος) κάθεται μέσα και γύρω από τα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τρείς συνολικά προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα, για δύο μήνες παρουσίασαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά μέσο όρο 8 μονάδων, γεγονός που είναι αρκετό ώστε να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά 15%. Έτσι, η πρόληψη ή η μείωση του υπερβολικού κοιλιακού λίπους μέσω της προπόνησης με βάρη, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου
Στα μυϊκά κύτταρα υπάρχουν μεταφορείς, που παίρνουν γλυκόζη από το αίμα και τη μεταφέρουν στα μυϊκά κύτταρα με σκοπό να παραχθεί περισσότερη ενέργεια, απαραίτητη για την επίτευξη μιας προπόνησης. Τα βάρη βελτιώνουν τη λειτουργία αυτών των μεταφορέων, για να πάρουν πολύ περισσότερη γλυκόζη απ’ότι συνήθως, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρόλο που είδαμε μερικά από τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η άσκηση με βάρη, δε πρέπει να ξεχνάμε πως για να είναι αποτελεσματική και να αποκομίσουμε τα οφέλη που επιδιώκουμε, απαιτείται να ακολουθούμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης, σύμφωνα με τις αρχές της προπονητικής.