4+1 λόγοι για να ξεκινήσεις TRX

Το TRX γνωστό και ως Total Resistance Exercise ή αλλιώς προπόνηση με ιμάντες,  στην ουσία αποτελεί μία ανανεωμένη και ευέλικτη έκδοση των κρίκων γυμναστικής και αναπτύχθηκε από έναν Αμερικανό πεζοναύτη, τον Randy Hetrick.
Η χρήση των ιμάντων TRX αξιοποιεί τη βαρύτητα για να παρέχει την κατάλληλη επιβάρυνση στον ασκούμενο, η οποία αλλάζει σε ευκολότερη ή δυσκολότερη ανάλογα με την τοποθέτηση του σώματος.
Το TRX εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1990 για την προπόνηση των πεζοναυτών και το 2001 πέρασε και στο ευρύ κοινό.

Εδώ και αρκετά χρόνια αυτού του είδους η προπόνηση έχει γίνει must στο χώρο της γυμναστικής, κι όταν λέμε must…το εννοούμε!
Αν αναλογιστεί κανείς ειδικά, πως το 2017, καθιερώθηκε ο εορτασμός Παγκόσμιας μέρας TRX την 25η Ιανουαρίου, τότε αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που μας προσφέρει η προπόνηση με ιμάντες και γιατί να την δοκιμάσουμε.

  1. Είναι ένας απλός, διασκεδαστικός και με ιδιαίτερα εύχρηστο εξοπλισμό, τρόπος προπόνησης με πληθώρα ασκήσεων και με δυσκολία που μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση του σώματος του ατόμου.
  2. Ενδείκνυται για σχεδόν όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, καθώς με την τροποποίηση της θέσης του σώματος του ασκούμενου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από πάρα πολύ εύκολες- για αρχάριους – μέχρι πάρα πολύ δύσκολες – για προχωρημένους και αθλητές.
  3. Απαιτεί μεγαλύτερο βαθμό μυϊκής σύσπασης, κυρίως των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών, για την ορθή τεχνική εκτέλεση οποιασδήποτε κίνησης. Με αυτό τον τρόπο παρατηρήθηκε βελτίωση της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας και αύξηση της δύναμης.
  4. Εκτελείς τις ασκήσεις σου σε ένα σιρκουί, στο οποίο η μία άσκηση ακολουθεί την άλλη, άρα αυξάνεται ο καρδιακός σου παλμός και έτσι καις πολλές θερμίδες ενώ ενδυναμώνεις το σώμα σου.
  5. Μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμών καθώς, ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης που έχει στο σώμα σου είναι ήπιος, δηλαδή είναι μια μέθοδος ‘ευγενής’ για τα γόνατα ή τους συνδέσμους σου.

Το TRX  λοιπόν, δικαίως έχει καταφέρει να πάρει όλη αυτή την αναγνώριση, καθώς θα σας βοηθήσει να γυμνάσετε όλο σας το σώμα, αλλά και να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της προπονητικής σας διαδικασίας, διασκεδαστικά!