Μυϊκό πιάσιμο: Γιατί συμβαίνει και πως να το αντιμετωπίσεις

Είναι απόλυτα εύλογο μετά τη γυμναστική πολλές φορές να πιάνεσαι ή και να πονάς σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. H άσκηση συχνά μπορεί να προκαλέσει ποικίλων βαθμών κόπωση στο μυοσκελετικό, νευρικό και μεταβολικό σύστημα.  Άραγε είναι καλό να πονάμε μετά την άσκηση; Μπορούμε να το αποφύγουμε; Πρέπει να γυμναζόμαστε όταν υποφέρουμε από αυτούς τους μυϊκούς πόνους; Όλες αυτές είναι ερωτήσεις, που θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Το πιάσιμο, ή ακόμη πιο σωστά Μυϊκός Κάματος ή DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness), εμφανίζεται κυρίως από άσκηση μετά από μεγάλη περίοδο απόχης από γυμναστική ή έπειτα από ενασχόληση με καινούριες ασκήσεις ή άλλες μορφές αυτής.

Μπορούμε να το αποφύγουμε;
H απάντηση είναι όχι. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι ακολουθώντας κάποιες συμβουλές να περιορίσουμε την ένταση του πόνου και τυχόν τραυματισμούς. Μερικές από αυτές είναι:

  1. Προθέρμανση πριν από έντονη δραστηριότητα.
  2. Καλό stretching πριν και μετά την προπόνηση.
  3. Aσκήσεις πριν αλλά και μετά τη γυμναστική με foam roller.
  4. Συνεχής κίνηση, όπως χαλαρό περπάτημα και διατάσεις, όπου μετά από μια προπόνηση, θα μειώσουν την ποσότητα γαλακτικού οξέως που συσσωρεύεται στους μύες προκαλώντας DOMS.
  5. Παγοθεραπεία για την αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου.
  6. Ενυδάτωση: Ο μυϊκός ιστός αποτελείται από υψηλό ποσοστό νερού και η ήπια αφυδάτωση μπορεί κάνει εντονότερη την αίσθηση του μυϊκού πιασίματος
  7. Σταδιακή αύξηση του φορτίου στους μύες.

 

Πρέπει να σταματήσουμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε πιασμένοι;
Γεγονός είναι ότι οι μύες μας για να το ξεπεράσουν χρειάζονται ξεκούραση ώστε να αυτοθεραπευθούν, από την άλλη όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε να αθλούμαστε. Eίναι καλύτερο να συνεχίσουμε την άσκηση, με ήπιες προπονήσεις μια-δυο μέρες, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα και να προλάβουμε επιπλέον μυϊκή βλάβη.

 

Ισχύει στη προκειμένη το no pain-no gain;
Πολλοί έχουν συνδυάσει το πιάσιμο στους μύες με την αποτελεσματική προπόνηση.
Ωστόσο, επειδή μπορεί να μη νιώσετε καταπόνηση, δεν σημαίνει ότι οι μύες σας δεν φλεγμαίνουν ή δεν αυξάνονται. Παρόμοια, οι καταπονημένοι μύες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι προηγήθηκε σωστή προπόνηση. Ξέρουμε ότι, οι ασκήσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές ακόμα και εάν δεν εμφανισθεί καταπόνηση, γιατί η άσκηση είναι ακόμα αποτελεσματική και όταν περάσει το αίσθημα πόνου.
Οπότε καταλήγουμε πως, ο μυϊκός κάματος δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο για την αποτελεσματικότητα μιας προπόνησης.