Πως συνδέονται ύπνος και γυμναστική

Η γυμναστική και ο καλός ύπνος συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Η συστηματική άσκηση, συμβάλλει δραστικά στο να έχουμε έναν καλό ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να ακολουθήσει μετά μια σωστή και αποτελεσματική προπόνηση.
Πως ακριβώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους θα αποσαφηνιστεί παρακάτω.

Μια έρευνα του 2017 από το Advances in Preventive Medicine, έδειξε ότι η γυμναστική βοηθάει όσους έχουν δυσκολίες στον ύπνο και τους ενήλικες που τείνουν να μην έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι που η γυμναστική βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου μας – τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποιότητα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Η γυμναστική, ειδικά η αερόβια, βοηθάει να επαναρυθμιστεί το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας. Αυξάνει τη σεροτονίνη (μια ορμόνη που εμπλέκεται στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης), η οποία μπορεί να βοηθήσει την μεταφορά μηνυμάτων σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας όταν ξυπνάμε και όταν είμαστε έτοιμοι για ύπνο.
  • Ερευνητές δηλώνουν ότι η φυσική άσκηση αυξάνει τη διάρκεια του σταδίου του βαθύ ύπνου. Ο βαθύς ύπνος είναι το πιο σημαντικό στάδιο όπου διατηρείται υγιής ο εγκέφαλος μας και ο μεταβολισμός μας.
  • Το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μετριαστούν με την άσκηση. Η αϋπνία συνδέεται συχνά με ανησυχία και κατάθλιψη. Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση αυτών των συναισθημάτων απελευθερώνοντας ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
  • Πολλοί στηρίζονται στο γεγονός ότι η γυμναστική μας βοηθάει να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως άπνοια ύπνου.

Και μετά από τους τρόπους με τους οποίους είδαμε πως συμβάλλει η γυμναστική στον ύπνο, ας δούμε και το αντίστροφο, γιατί δηλαδή είναι τόσο σημαντικός ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος για έναν ασκούμενο.

  • Όταν ξεκουραζόμαστε, δίνουμε χρόνο στο σώμα μας μας να αναρρώσει και να επισκευάσει την ζημιά που έχει γίνει στις μυϊκές ίνες κατά την προπόνηση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί όσο καλύτερα γίνεται, πολλαπλασιάζουμε την ταχύτητα ανάρρωσης, αποκατάστασης και αύξησης του μυ.
  • Ο ύπνος βοηθάει στη σταθεροποίηση της μνήμης, είναι σημαντικός για να απομνημονεύσετε μια προπόνηση, ένα παιχνίδι στο γήπεδο ή μια χορογραφία. Μπορεί βέβαια να οξύνει τις ικανότητές σας και με άλλους τρόπους.

– Αυξάνει την ακρίβεια της σκέψης αλλά και των κινήσεων.

– Ενισχύει την ταχύτητα του χρόνου των αντιδράσεων, δηλαδή των αντανακλαστικών σας.

– Βελτιώνει συνολικά τις επιδόσεις σας.

  • Kατά την διάρκεια του ύπνου, γίνεται σημαντικό κομμάτι της πρωτεινοσύνθεσης και αναπλήρωσης των ενεργειακών αποθεμάτων.

 

Που καταλήγουμε μετά από όλη αυτή τη συζήτηση; στο κοιμηθείτε όσο περισσότερο γίνεται άφοβα.