Πως η γυμναστική συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό πως η γυμναστική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία ενός ατόμου και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης ασθενειών, αλλά και το καλύτερο «φάρμακο» για την αντιμετώπισή τους.

Πολλές έρευνες ωστόσο, υποδεικνύουν πως η γυμναστική ασκεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο σωματικό, αλλά και στο ψυχολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα,  σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry, άτομα που ανέφεραν ότι έκαναν σωματική άσκηση είχαν 43% λιγότερες ημέρες με «κακή ψυχική υγεία» τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σωματική άσκηση.
Με την συστηματική άσκηση ουσιαστικά, ο ανθρώπινος οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες – φυσικές ουσίες που προάγουν την ψυχική ευεξία.
Δεδομένου του υψηλού επιπέδου στρές και άγχους που χαρακτηρίζει τη «σύγχρονη κοινωνία» και τη καθημερινότητα μας, ας δούμε λοιπόν μαζί, πως συμβάλει η γυμναστική στην βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

  1. Μειώνει το άγχος.
    Σύμφωνα με τις θεωρίες που αφορούν το άγχος, όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή ένα θέμα που μας προβληματίζει, τόσο περισσότερο ωθούμε τον εαυτό μας στη βίωση άγχους.
    Η γυμναστική καταφέρνει να «αποκλείσει» από τη σκέψη του ατόμου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όσο διαρκεί η άσκηση και για λίγο χρόνο μετά) τα όποια προβλήματα και ανησυχίες το απασχολούν, με αποτέλεσμα να «απαλλάσσεται» και από το άγχος.
  2. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτό-εικόνα.
    Η γυμναστική βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου και το οδηγεί στο συναίσθημα αποδοχής και ευχαρίστησης για την εμφάνισή του.
  3. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
    Η θετική διάθεση που πηγάζει από την άσκηση, η αυξανόμενη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση, μας καθιστά περισσότερο κινητικούς και λειτουργικούς, περισσότερο παραγωγικούς και στον τομέα της εργασίας μας.
  4. Βοηθάει στον ύπνο: η άσκηση συμβάλλει στη καλύτερη ποιότητα ύπνου και τη πραγματική χαλάρωση.
  5. Μειώνει τα συμπτώματα που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές: Η γυμναστική έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά παρεμβατικά προγράμματα για την αποκατάσταση ψυχικών διαταραχών ως βοηθητική λειτουργία. Υποστηρίζεται ότι μόνο η άσκηση δεν μπορεί να αποτελεί θεραπεία για ψυχικές διαταραχές, αλλά αναδεικνύεται ο βοηθητικός της ρόλος.