Ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα;

Κι εφόσον καταλήξαμε και συμφωνήσαμε για τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα και οφέλη που μας προσφέρει η προπόνηση με βάρη, γεννάται ένα νέο ερώτημα που διχάζει όλα αυτά τα χρόνια τον κόσμο του fitness.
Οι απόψεις διίστανται στο διαχρονικό ερώτημα: Είναι καλύτερη η προπόνηση με ελεύθερα βάρη ή με μηχανήματα;
Aναλόγως θα απαντήσουμε εμείς, καθώς εξαρτάται από τον ασκούμενο και τους απώτερους στόχους του. Ο ασκούμενος μπορεί να έχει δομικούς ή/και λειτουργικούς στόχους, που σημαίνει πως είτε θέλει να ξεκινήσει βάρη με σκοπό να αλλάξει τη δομή του σώματος του είτε με σκοπό να βελτιώσει μια λειτουργική του ικανότητα  μέσω του νευρομυϊκού συστήματος. Είτε και τα δύο μαζί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δύο μέθοδοι εμφανίζουν υπέρ και κατά.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

  • Εύκολα στη χρήση τους, καθώς υπάρχει εικόνα που υποδεικνύει τη σωστή χρήση του εκάστοτε μηχανήματος και κατά συνέπεια μειώνεται ο κίνδυνος κάποιου τραυματισμού. Προσφέρουν προκαθορισμένη τροχιά κίνησης κι έτσι καθίστανται ιδανικά για αρχάριους που δεν έχουν ιδιαίτερη ή και καθόλου σχέση με την προπόνηση με αντιστάσεις.
  • Απομονώνουν τις μυϊκές ομάδες πιο αποτελεσματικά και μπορεί να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για ορισμένους ασκούμενους με στόχο τη σωματοδόμηση για συμμετοχή σε αγώνες.
  • Είναι χρήσιμα για ηλικιωμένους πληθυσμούς ή/και την αποκατάσταση. Για κάποιον που έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης ή αναρρώνει από τραυματισμό, τα μηχανήματα μπορεί να είναι το εργαλείο για να επιταχύνεται γρήγορα και με ασφάλεια ο στόχος.

Ωστόσο…

  • Τα μηχανήματα δεν προπονούν την ευκινησία που απαιτούν καθημερινές δραστηριότητες και παραμελούν τους μικρότερους σταθεροποιητικούς μύες των αρθρώσεων. Δεδομένου ότι απομονώνετε ομάδες στόχους μυών, οι σημαντικές ομάδες σταθεροποίησης  γύρω από τις αρθρώσεις περνούν στο παρασκήνιο.
  • Τα μηχανήματα δεν είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με το ακριβές μέγεθος και τον τύπο του σώματος, ετσι μπορεί με λάθος κινήσεις και παραπάνω κιλά να ασκήσετε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική σας στήλη.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΑΡΗ

  • Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη τείνουν να χρησιμοποιούν πολλούς μύες μαζί, ενισχύοντας την νευρομυϊκή συναρμογή, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση της ολικής δύναμης και της ισορροπίας.
  • Ενισχύουν τη μυϊκή συναρμογή και αντίληψη. Με τα ελεύθερα βάρη και γενικότερα στις ασκήσεις με το σώμα μας ως τον κύριο εξοπλισμό, αναγκάζουμε τον εγκέφαλο μας να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί το μοτίβο της κίνησης και να προσαρμοστεί, στέλλοντας τις κατάλληλες εντολές στους μύες για να εκτελέσουν την κίνηση όσο περισσότερο αποτελεσματικά είναι δυνατόν.
  • Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε ασκήσεις που μπορείς να κάνεις απλά και μόνο με τον αλτήρα και σε οποιονδήποτε χώρο σε βολεύει.

Ωστόσο…

  • Στα ελεύθερα βάρη μπορεί να προκληθεί εύκολα τραυματισμός, οπότε πρέπει να  βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε και ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο βάρος.

 

  • Μπορεί να σας πάρει χρόνο για να μάθετε να εκτελείτε σωστά μία άσκηση με ελεύθερα βάρη. Η σημασία της εκμάθησης της σωστής τεχνικής δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

 

ΣΥΠΜΕΡΑΣΜΑ; Δεν χρειάζεται να απορρίψετε καμία επιλογή, αλλά να τις συνδυάσετε με το σωστό τρόπο.